czekoladowa trufla

Miałam straszną ochotę na czekoladowe ciasto. Mój wybór padł na czekoladową truflę, podobnie jak w przypadku ciasta na maślance, według przepisu z bloga Doroty. Bardzo proste w wykonaniu. Nie jest za słodkie, mimo że niewysokie to bardzo sycące. Znika w tempie ekspresowym. Przynajmniej u mnie w domu.

Składniki:

  • 100 g cukru pudru
  • 5 łyżek wody
  • 250 g z połamanej/posiekanej gorzkiej czekolady (70% kakao) – ja dodałam dwa razy po 100 g, 45% kakao
  • 150 g masła
  • 4 duże jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny

2/3 cukru pudru wsypać do garnuszka, zalać wodą i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru mieszając. Dosypać czekoladę i masło i podgrzewać na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając aż powstanie gładka masa i wszystkie składniki się połączą. Odstawić, żeby trochę ostygła i przy dodawaniu do jajek nie była zbyt gorąca.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodając łyżka po łyżce pozostałą część cukru pudru i ocet (lub sok z cytryny) pod koniec ubijania. Dodać żółtka i zmiksować, do uzyskania puszystej masy jajecznej. Wmieszać do niej delikatnie (nie mikserem!) ciepłą masę czekoladową.

Dół tortownicy (średnica 20-23 cm) wyłożyć dokładnie papierem do pieczenia, zabezpieczyć formę dokładnie folią aluminiową z zewnątrz. Do formy przełożyć uzyskaną masę. Tortownicę umieścić w większym naczyniu i wlać  do niego wrzącą wodę sięgającą do 2/3 wysokości tortownic –  w moim przypadku była to duża prostokątna forma, masa jest tak lekka, że moja tortownica uniosła się odrobinę w wodzie. Przy pieczeniu w kąpieli wodnej odrobinę przemókł mi spód ciasta, mimo podwójnej warstwy foli aluminiowej, jednak nie miało to żadnego wpływu na smak.

Ciasto piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut, aż ciasto przy dotyku patyczkiem będzie ścięte i sprężyste. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Schłodzić przez noc w lodówce.

Smacznego!
M.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: