ciasto na maślance

Czyli co robię w kuchni. Na podstawie przepisu Doroty z Moich Wypieków na ciasto z rabarbarem. W moim przypadku zamiast rabarbaru są jabłka no i zamiast kruszonki – bita śmietana. Ale ciasto jest wilgotne i pyszne. Specjalnie spróbowałam, żeby żadnych głupot nie proponować.

Składniki:

  • pół kilograma mąki (ja dodałam tortową)
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • szklanka maślanki (lub jogurtu naturalnego)
  • pół szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • owoce – ja użyłam jabłek, ok. 4-5 dużych
  • 200 ml śmietany 30%
  • Śmietan-fix

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną masę ze szczyptą soli. Cały czas ubijając, dodać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie po kolei żółtka, cały czas ubijając. Powoli wlewać olej, wymieszać, dalej ubijać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Na zmianę dodawać do ciasta maślankę i przesianą mąkę, cały cały czas miksując.
Jabłka pokroić w plastry, wmieszać z dwoma łyżkami cukru i odrobiną cynamonu do smaku.
Ciasto wylać do formy (32 x 22 cm) wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię. Na górę położyć owoce. Piec około godziny (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180ºC. Wystudzić.
Bitą śmietanę ubić według przepisu na odwrocie Śmietan-fixu – najpierw ubić krótko samą śmietanę, a następnie wsypać fix wymieszany z cukrem pudrem lub cukrem waniliowym i ubijać aż do uzyskania chcianej konsystencji. Przygotowaną bitą śmietanę rozsmarować na wystudzonym cieście, wstawić do lodówki do stężenia.

Smacznego.
M.

Reklamy

One thought on “ciasto na maślance

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: